Kuohuviineissä maistuu joulu

30.11.2022

Joulun aikaan kuuluuvat lämpimän höyryävät glögit, terästyksillä tai ilman. Valmiiden glögien valikoima niin Alkossa kuin ruokakaupoissa on valtava, vaan tiesitkö, että glögien makua on myös kuohuviineissä?

Jos sähkönsäästötalkoissa takka helottaa täysillä tai muuten tunnelma nostaa lämpöä, niin viilennettynä tarjottavien glögikuohareiden tarjoilu voi olla oikeinkin varteenotettava vaihtoehto.

Tule joulu kultainen!

Pulloihin lisätyt kimalteet, lehtikullat ja hopeahippuset tuovat kuohuviiniin extrajuhlavan tunnelman, ja mihinkäpä kullan kimallus sopisi paremmin kuin pimeyden keskelle jouluun.

Glöet Gold Sparkling & Spices

Glöetin kellertävän vaaleaan juomaan on sujautettu aimoannos ruusukultaista hehkua. Pelkkä pullon kauneus tekee tästä juomasta tyylikkään pikkujoulujen aloitusmaljan tai erinomaisen lahjaidean.

Mikäli joulun välipäiville ei riitä konvehteja, niin tämä makeahko juoma toimii miellyttävänä jälkiruokana. Jo pelkkä tuoksu on erittäin pehmeän vaniljainen, hedelmäinen ja lämpimän makea, suorastaan sellainen mitä voisi suihkauttaa hajuvetenä juhliin lähtiessään - ei ollenkaan liikaa, eikä liian vähän.

Sanoisin, että erityisesti jenkkityylisissä laakeissa shamppanjalaseissa ja kynttilän loisteessa juoman kauneus pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Euroopassa enemmän käytössä olevat huilumaiset korkeat lasit voisi täyttää muutamalla sentillä jäämurskaa, jolloin sulava jää nostaisi kauniisti kimaltavat hileet liikkumaan. Toki samaan hileliikkeeseen päästään ahkeralla lasien kilauttelulla ja nostelulla.

Maku on maukas: sahramia ja kanelia, hienostuneesti. Sellainen jota jää mieluusti maistelemaan mistelin oksan alle 😉

Pullon pohjalle laskeutuvan kimalteen saat lasiin kuun käännät pulloa ennen kaatoa muutaman kerran ylösalaisin (älä ravista, etteivät kuplat katoa) ja kaadat lasiin hieman reippaasti. Hauska oli huomata illan päättyessä ja valoja sammutellessa kuinka lasien kohdilla oli pöytäliinassa hohtoa. Eli kuohuviinin kuplat olivat nostaneet kimalletta ilmaan sen verran, että sitä oli paennut lasista ympäristöön asti. Kiehtovaa kuinka juoma pystyy tuomaan juhlan tuntua kaikille aisteille. Ja sehän se on hyvän kuohuviinin tarkoituskin: kuplia kauniisti, tuoksua houkuttelevasti, maistua mainiosti ja kuplien kutitella kielellä ja kitalaessa.

Mikäli kaipaat juhlaasi tyylikästä bling blingiä ja makeutta, ilman sokeriövereitä, niin nappase matkaan pullollinen tätä Alkonkin valikoimista löytyvää hauskaa juhlajuomaa. Minulle tämä juoma nostatti mielenkiinnon muihinkin Glöet merkin tuotteisiin, onneksi jouluun on vielä monta pimeää iltaa aikaa.

Hinta 13 euron nurkilla, prosentit 8% ja sokeria 40mg/l

Suomalaiset vihermerkityt Blossa glögit lienevät monille glögin ystäville tuttuja ja kun Alkon hyllyssä patsasteli Blossaa kuoharina, niin pakkohan siihen oli tarttua.

Blossa Sparkling & Spices Classic Red

Väri oli erinomaisen kaunis ja pullon etiketti jouluinen, mutta jo ensinuuhkaisu antoi viitteitä turhan suurista ennakko-odotuksistani. Maku oli laimean mehumainen. Toisellakin suullisella lähinnä hymähdyksen saattelema huokaiseva mielipaha. Sitä niin kovin olisi toivonut, että Suomessa tuotettua juomaa saisi kehua ja kiitellä. Mausteisuutta ei ollut juuri nimeksikään, makeutta riittävästi, mutta makua ei mainittavasti. Aivan kuin juomalla olisi yritetty tarjota kaikille kaikkea, jolloin oikein kukaan ei saanut mitään.

Rohkeammin kepeämpään suuntaan tai rempseämmin mausteisuuteen, silloin tämä juoma osuisi paremmin jonkun tykkääjäjoukon makumieltymyksiin. Tällaisenaan varmavalinta pöytään, jossa ei toivota intohimojen kuohuvan suuntaan jos toiseenkaan. Värin ansiosta kokeilemisen arvoinen vaikkapa jouluisen juustokakun kiilteenä tai pikkujoulujen boolin pohjana.

Hinta muutaman sentin alle 11 euroa, prosentteja 8% ja sokeria 60mg/l