Matkoilla maisteltua

01.11.2022

Matkoilla on ihanaa maistella paikallisia herkkuja ja tutustua toisenlaisiin tapoihin. RavintoLoitsija lomaili lokakuussa Välimeren syleilyssä Rodoksella ja sai vihiä, että tällä pienellä saarella tehdään omaa kuohuviiniä. No, sitähän oli pakko saada maistaa.

Sesongin loppupuolella kyseistä kuohuvaa ei enää löytynyt muutamastakaan ravintolasta, eikä myöskään kahdesta kaupungin alkoholikaupasta, joissa hövelit myyjät ehdottelivat Proseccoja. Mutta Proseccohan on kotoisin Italiasta ja tuo matkailija halusi maassa maan tavalla. Lopulta kyseistä Boheme kuohuviiniä löytyi viimeisenä reissupäivänä paikallisen ruokakaupan hyllystä TASAN yksi piccolo pullo. Haaviin tarttui myös rodokselaisen Cair viinitilan kuohuviini, piccolona sekin. Nämä pienet putelit matkasivat Mariannen mukana kotosuomeen.

Boheme vielä odottelee kylmässä sopivaa kaukokaipuun hetkeä, mutta Cairin pullonkorkkia on jo raotettu. Haluatko kuulla millaiselta maistui aurinkoisen Rodoksen maaperässä kasvaneiden ja paahteen alla kypsyneiden rypäleiden tuotos?

No, mitenkähän tämän esittäisi...?

Maku oli aikamoisen tuju. Tyypillisestihän kuohuviinit mielletään raikkaiksi ja keveiksi, ja niihin tarkoitettuja rypäleitä viljellään "viileillä" Välimeren alueilla. Suomalaisittain emme ehkä pidä Välimeren ilmastoa viileänä, mutta Rodos sen sijaan on yksi lämpimimmistä Euroopan saarista, joissa vielä lokakuussakin voi nauttia bikinikeleistä. Johtuneeko sitten viljelypaikan hurjasta paahteisuudesta vai rypälelajikkeesta (Athiri), niin tästä erittäin tummankeltaisen viinin makumaailmasta tuli ennemminkin mieleen kirkkoviinin syvyys ja tuhdin voimakas maku. Keveys ja kuplien tanssi loisti poissaolollaan. Makua voisi kuvailla ennemminkin mausteisen jälkiruuokaviinin tyyppiseksi, paitsi että jälkiruokaviinin makeus puuttui. Hämmentävä kokemus. Ja vaikka kyse oli piccolo pullosta, niin ei RavintoLoitsija-rukka saanut sitä hupenemaan omin toimin.

Yksi mainion kuohuviinin tunnusmerkki onkin, että se haipuu lasista livakan kepeästi, kuin juhlaa jouduttaen. Mutta mitä muuta olisi hyvä tietää kuohuviiniä valitessa? Ja millaisiin tilaisuuksiin kuohuvan kippistely sopii?

Perjantaina 4.11. klo 18:00 on seuraava Kuoharitasting, jossa tutustutaan niin eri valmistusprosesseihin, tietoihin ja tarinoihin, kuin myös maistellaan hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia kuplivia ja saadaan vinkkejä eri tilanteisiin, ruokiin ja makumieltymyksiin valittavista kuohuviineistä.

Tastingin hinta on 28€/henkilö ja sisältää 5+1 maisteltavaa juomaa. Varaa paikkasi tekstiviestillä: 050-3308055