Paljon Onnea-aa Vaan!

05.05.2023

Mikä juhlissa on parasta?

Minulle juhlat alkavat siitä kun alan ajatella ihmisiä joiden kanssa haluan juhlia. Tunnelma alkaa nousta jo siinä vaiheessa kun mutustelen, että kutsunko laajalla otannalla sukulaisia ja tuttavia, kaikki vanhukset ja ystävät lapsineen. Tosin minun ystävilläni ei enää kovin muksu-ikäisiä lapsia ole, että syöttötuolijuhlat ovat jo taaksejäänyttä elämää.

Kuitenkin juhlien luonne on eri jos mukana on eri-ikäisiä ihmisiä. Myös tarjottavat ovat erilaiset vauvasta-vaariin viettäjäisissä kun jos kokoan porukan vain ihan lähipiirin rakkaimmista ystävistäni. Juhlijoiden iän lisäksi tarjottaviin vaikuttaa tietysti budjetti ja paikka.

Lauantain ex-tempore saunojaisiin katan yleensä vain kattauksen kaljaa ja sen saa jokainen osallistuja kaivaa itsepalveluna hangesta tai paljun viekkuun viedystä vadista jäiden joukosta. Tällöin tarjottavia tärkeämpää on hikoilla pois arjen hiet ja puida elon ajankohtaiset ajatukset.

Suvun kesken kokoonnuttaessa sen sijaan ruoka on paikallaan.

Minun nälkäiset hengenheimolaiset tuntien ihan pelkkä soppa ei pitele nälkää, vaan tarjolle tuodaan sen seitsemää sorttia ja välillä vhän enemmänkin. Pöydässä viihdytään tuntitolkulla päivittäen kuulumisia, keskustellen politiikasta, maailmanmenosta ja kunkin työjutuista. Meillä kun tämä suku on kovin työorientoitunutta, niin juhlat ovat aina hyviä tilaisuuksia tajuta, että eloon kuuluu muutakin kuin vain raatamista. Meillä suvun voimin juhlitaan perinteisten merkkipäivien lisäksi myös hääpäiviä, täysi-ikäistyviä teinejä sekä uusia koteja ja vanhojen remonttien valmistumisia.

Ystävieni ikääntymistä juhlin viemellä kakun tai kuohuviinipullon. Tasavuosina molempia. Muutamien kanssa tästä on jo muodostunut vahva perinne, josta ei poiketa edes tuulen ja tuiskun, koronan tai kurjuuden keskellä.

Oppia ikä kaikki

Nuorena vauva- ja taaperoikäisten äitinä väänsin kaikki juhlaherkut itse, alusta asti. Muistan eräänkin joulun alusen kun punajuuret kiehahtivat hieman liian kauan ennen laatikoksi soseuttamista ja kannen alta räiskyvä punajuurivesi ylsi keittiön joka soppeen. Ennen sitä tuo kauden teemaväri oli imeytynyt punakkaiden kuorijan kuiviin kynsinauhoihin ja kattavasti koko käpäliin.

Parhaimpia suoritusjuhlia olivat ne, joiden menuja testasin ja stressasin viikkoja ennen hoo hetkeä, varmistaakseni, että maut, rakenteet ja määrät ovat juuri oikeat.

Nyt aikuisuuden kynnyksellä vaappuvien lasten äitinä ihmettelen, että miten olen ehtinyt tuon kaiken. Äitihän tyypillisesti myös siivoaa kodin ja vaatetta koko pesueen ennen juhlia. Omasta meikistä, kiharoista ja korkkareista puhumattakaan.

Liekkö siis vanhuutta vai viisautta, että nykyään keskityn vain oman juhlalookkini restaurointiin ja otan kaiken, ihan ihan kaiken, valmiina. On jotenkin aivan ihanaa kipitellä kepeällä hymyllä varustettuna valmiisen juhlapaikkaan, jonka liinat joku on mankeloinut, servietit sommitellut ja padan ääressä pähkäillyt kaiken kohdilleen.

Juhlaherkkujen jälkeen jatkan hilpeänä hihittelyä vieraiden kanssa kun joku toinen pistää tiskikoneen pöhisemään. Ja siinä vaiheessa kun pötkähdän Nukkumatin viekkuun juhlien tunnelmasta hyristen joku muu pyyhkäisee lattiat puhtaaksi ja pistelee poskeensa yli jääneet herkut. No, okei, saatanhan minä joskus osallistua tuohon rääppiäisherkkujen hävittämiseen. Ei sitä sentään niin laakereilleen lepäämään voi jäädä, etteikö jotenkin osallistuisi juhlien jälkipyykkiin 🤭

Mutta mitäs sanot? Missä vaiheessa sitä ihminen on ansainnut tämmöistä valmiiseen pöytään pyörähdystä? Onko siihen ikärajaa, viisausrajaa, kokemusrajaa, budjettirajaa? Luulen, että on kaikkea tuota.

Ikää ja kokemusta tulee vain elämällä, mutta esimerkiksi budjettikysymykseen on valloillaan aivan ihana uusi trendi, jossa vieraat osallistuvat juhlien järjestämiseen, joko kopauttamalla kassaan saldoa tai tuomalla tarjolle bravuuriherkkujansa. Ompa kiitolliseen mieleeni jäänyt eräs kerta vuosien takaa kun ystäväni synttärilahjaksi siivosi keittiöni juhlia edeltävänä iltana.

Joten mikäpä olisi sinun lahjasi seuraavalle juhlakalulle?

Leivotko kakun vai tilaatko valmiin herkun viemisiksi? Pyyhitkö pöydät vai pesetkö ikkunat? Ehkä kenties kannat kortesi kekoon lahjakortilla juhlapaikkaan? Niin tai näin, niin meillä Koskenhengessä on monen moista helpotusta juhlien järjestäjälle:

  • kolme kaunista juhlasalia ja täyden palvelun paketteja kevyestä kahvittelusta viiden lajin illallisiin viineineen
  • mellevä valikoima tilauskakkuja suolaisina, makeina, gluteenittomina, laktoosittomina tai vegaanisina
  • kakkujen kylkeen keksejä tai karjalanpiirakoita, kevyitä tai ruokaisia salaatteja, kaikki helposti tilattavissa verkkokaupasta tai sähköpostitse: naissaaren@koskenhenki.fi
  • uuttera ja osaava henkilökunta, joka hoitaa kaiken sillä aikaa kun juhlakalu keskittyy vieraisiin ja juhlahumusta nauttimiseen

Jos haluaisit meiltä vetoapua juhlien järjestämiseen, niin ota yhteyttä: naissaaren@koskenhenki.fi tai 050-3308055 tai pyörähdä paikan päällä jutskailemassa.

Vaan nytpä minä sujahdan suihkun kautta synttärimekkooni, ja lähden juhlimaan ystävien kanssa tämän vuotista 21-vuotispäivääni kippistellen ikuiselle nuoruudelle 😉

Marianne - Koskenhengen RavintoLoitsija