Tiedätkö miksi ruokailuvälineet kiillotetaan?

13.11.2022

Juhlapäivän aamu! Ennen kuin onnittelemme tämän päivän juhlijoita, niin kysytäämpäs tällainen hieman pähkinäisempi knoppijuttu.

Tiedätkö miksi ruokailuvälineet kiillotetaan?

Entä tiesitkö, että jokainen ravintolan lusikka, haarukka ja veitsi käy pesussa kaksi kertaa?

Kun käytetyt aterimet korjataan pöydistä menevät ne ensin likoamaan pesuaineveteen, ja sitten pääsevät huuhtelun kautta pötköttelemään sikinsokin ensimmäiseen varsinaiseen pesuun tulikuuman veden ja pesuaineen pyöritykseen.

Sen jälkeen aterimet lajitellaan töröttämään omiin purkkeihinsa, ja pujahtavat uudestaan pesuun lajitovereidensa kanssa tiskarin ojentamassa kurissa ja nuhteessa. Vielä ennen buffaan tai kattaukseen pääsyä jokainen lusikka, veitsi, haarukka ja otin käy näppärien sormien ja kiillotusliinan kautta.

Mutta miksi? Osittain tietysti puhtauden takia, jonka varmistaa liotus ja kaksinkertainen pesu, mutta myös estetiikan takia. Kalkkipitoisesta vedestä voi jäädä aterimiin harmahtavia pilkkuja. Kiillotusliinalla aterimet saadaan säihkyvän kiiltäviksi ja käsityöllä varmistetaan, että kattaukseen ei eksy yhtään rikkoutunutta, huonosti peseytynyttä tai muuten epäkelpoa lusikkaa, haarukkaa tai veistä.

Kauniisti katetut ja kiiltävät aterimet tuovat ruokailuhetkeen pientä arjen yläpuolelle nostattavaa tunnelmaan.

Ja nyt: kauhakaupalla onnea, iloa ja rakkautta kaikkien isänpäivään!